• Zvono

    Zvono nagrada dodjeljuje se jednom godišnje na osnovu javno raspisanog konkursa i nezavisnog stručnog žiriranja. Radi se o najznačajnijoj stručnoj stimulaciji u Bosni i Hercegovini namijenjenoj mladim umjetnicima i umjetnicama čiji glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u New Yorku. Od 2006. godine kada je uspostavljena, Zvono nagrada se smatra vrijednom profesionalnom referencom i svojevrsnom motivacijom posvećenosti umjetničkom zvanju i profesiji. Ona je dio šire mreže participirajućih organizacija pod nazivom Young Visual Artist Award (YVAA) iz Centralne i Istočne Evrope koju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija i Srbija. Nagrada se organizira i izvodi u partnerstvu sa organizacijama Trust for Mutual Understanding and Residency Unlimited iz New Yorka. 


    Podobnost

    Za Zvono nagradu se mogu prijaviti umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine do 35 godina starosti a koji se bave praksama vizuelnih umjetnosti (slikarstvo i grafika, skulptura, fotografija, video, objekti i instalacije, novi mediji, itd.). Potencijalni kandidati i kandidatkinje nije nužno da su državljani Bosne i Hercegovine – dovoljno je da žive, rade i djeluju u Bosni i Hercegovini, odnosno da su vezani uz njen umjetnički kontekst. Pozdravlja se interdisciplinarni pristup i eksperiment koji podrazumijeva uključenje dizajna, zvuka, scenskih umjetnosti, plesa ali drugih vidova savremene vizuelne kulture i estetike. Nije nužno da aplikanti posjeduju formalno umjetničko obrazovanje ali je važno da mogu potvrditi kontinuirano bavljenje umjetnošću i portfolio koji sugerira posvećenost umjetničkoj praksi.


    Selekcija

    Centar za savremenu kulturu KRAK kao organizator Zvono nagrade, raspisuje konkurs na svojoj web-stranici i imenuje žiri koji samostalno i nepristrano evaluira pristigle aplikacije te imenuje četiri finalista_ice i predlaže pobjednika_cu. Pobjednik ili pobjednica proglašava se putem kanala KRAK-a i na izložbi koja se postavlja u KRAK-u. Kod procjene pristiglih aplikacija, žiri se vodi sposobnošću umjetnika da uskladi temu svoga rada sa odabranim medijem i da kroz usklađenu cjelinu, rad posjeduje snagu društvene aktuelnosti. Nagrada se ne dodjeljuje isključivo za jedan izdvojen umjetnički rad, već za cjelokupan umjetnički dojam koji podrazumijeva više faktora kao što su posvećenost, fokusiranost, poznavanje korištenih medija, ali i način njihove artikulacije pri čemu i prezentacija igra važnu ulogu. Važne vrijednosti koje se smatraju sastavnim dijelom kvalitetnog umjetničkog djela jesu inventivnost i originalnost, društvena odgovornost, etička osvještenost i druge univerzalne vrijednosti savremenog društva.