• Stipendija

  Revizor stipendija dodjeljuje se jednom godišnje za angažman i ostvarene rezultate u nauci i umjetnosti na osnovu interne evaluacije i nominacija u okviru Upravnog odbora Fondacije Revizor i tima Centra za savremenu kulturu KRAK. Cilj stipendije je poticanje istraživanja iz oblasti humanističkih nauka i umjetnosti – projekata koji se nalazi u poodmakloj fazi realizacije kao što su doktorska i postdoktorska istraživanja, objavljivanje novih naučnih rezultata, realizacija umjetničkog projekta ali i zasluge za zapažene rezultate u okviru humanistike i umjetnosti. Iznos stipendije od njenog prvog dodjeljivanja 2018. godine je 3.000 KM.

   

  Podobnost

  U uži krug razmatranja za Revizor stipendiju ulaze kandidati i kandidatkinje čiji projekat se tiče realizacije finalnih aktivnosti iz naučne oblasti humanističkih nauka i umjetnosti na bilo kojoj akademskoj instituciji u svijetu. Finaliziranje istraživanja u svrhu objavljivanja naučnih radova, finasiranje njihovog objavljivanja, finasiranje izdavačkih projekata, umjetnička istraživanja, umjetnički rad u studiju, realizacija izložbi i slično. U toku pandemije ovom spektru dodane se i otežana pozicija radnika u kulturi i nemogućnost međunarodne razmjene.

   

  Selekcija

  Postupak selekcije obavljaju članovi Upravnog odbora Fondacije Revizor i vrši se na osnovu kvalifikacija nominovanih kandidata_kinja, kvalitete projekta i njegove relevantnosti za bosanskohercegovački akademski i kulturni život i šire, ili generalnog značaja i važnosti nominovanih za bosanskohercegovački akademski i umjetnički prostor. Selekcija se zasniva na potrebama za interdisciplinarnim i tematski raznolikim pozicijama podrazumijevajući jednake mogućnosti u istraživanju za najširi spektar kandidata i kandidatkinja.

  Od 2018. do 2020. godine Revizor stipendija dodijeljivana je kroz zvanične kanale Fondacije Revizor da bi se od 2021. godine njeno dodjeljivanje počelo izvoditi putem Centra za savremenu kulturu KRAK.

  Dobitnici Revizor stipendije u 2018. godini su umjetnica Alisa Burzić; u 2019. godini antropologinja Larisa Kurtović, antropolog Andrew Gilbert i grafički dizajner/ilustrator Boris Stapić; u 2020. godini umjetnik Jusuf Hadžifejzović, u 2021. godini umjetnica Adela Jušić.