• Novosti

  18.05.2022.

  Zvono nagrada 2022

  Nakon raspisanog konkursa i ukupno 51 pristigle prijave, u subotu 14. maja u prostorijama KRAK centra okupio se žiri kojega su činili umjetnice Molly Haslund (Kopenhagen), Šejla Kamerić (Sarajevo), Ina Weise (Dresden), te koordinatorica KRAK-a Majda Piralić (Bihać) u svojstvu moderatorice, sa ciljem evaluacije pristiglih prijava. Nakon detaljnog uvida i kroz nekoliko krugova glasanja i vijećanja, žiri se složio da dobitnica Zvono nagrade za 2022. godinu bude umjetnica Alma Gačanin a finalisti Irma Bajramović, Nikola Kekerović i Saša Tatić. Tim povodom, a fokusirajući se na rad nagrađene Alme Gačanin, žiri je oubličio i svojevrsno pojašnjenje svoje odluke. 

  „Oslobađanje žene je dominantana tema u radovima Alme Gačanin. Bazirajući se na crtežu i akvarelu ona kreira upečatljiv vizuelni svijet pun ironije. Njena umjetnička praksa počiva na ličnom iskustvu života u nefunkcionalnom, poslijeratnom, post-tranzicijskom društvu a koje je markirano pravilima kasno-kapitalističkog, nestabilnog i globaliziranog svijeta. Rad Alme Gačanin direktno adresira aktuelna pitanja rada, uprizorenja tijela kao i identiteta viđenog u perspektivi užarenog i beskompromisnog feminizma koji prožima njeno cjelokupno biće – bilo da se radi o crtežima, animaciji, instalacijama ili poeziji. Sa izuzetnom istrajnosti umjetnica kreira radove koji se suprotstavljaju partijarhalnoj sredini u kojoj nastaju. Snagom i autentičnošću izražaja Alma Gačanin time pokazuje kako umjetnost može i treba da mijenja društvo u kojem nastaje.“

  Ove godine dobna granica za sudjelovanje bila je 35 godina, čime se doista htjela obuhvatiti generacija mladih umjetnika u Bosni i Hercegovini i na taj način našoj i međunarodnoj javnosti predstaviti domaća umjetnička produkcija manje afirmiranih ali interesantnih umjetničkih pozicija. U žanrovskom smislu, a profilom odabranih finalista, žiri je uspio obuhvatiti različitost umjetničkog izražaja što je i svojevrsni zalog zanimljivoj izložbi koja će biti postavljena u KRAK-u u zadnjem dijelu godine.

  Kao organizator Zvono nagrade, KRAK je sretan da će biti u prilici da sarađuje sa ovogodišnjim finalistima, i kroz novu, jedanaestu iteraciju Nagrade generirati diskusiju o poziciji, značaju i percepciji savremene umjetnosti u našoj sredini.

  d

  Alma Gačanin, Žuta kabanica, 2021.