• Novosti

  30.05.2023.

  Radio Elsewheres u KRAK-u

  Iz KRAK-a će se od 2. do 25. juna 2023. godine emitovati Radio Elsewheres, kojega su osmislili i izvode Velibor Božović, Steve Bates, Zeenat Nagree i Claudia Zini. Radi se o kolaborativnom i interkontinentalnom projektu autora i autorica različitih senzibiliteta iz Bosne i Hercegovine, Indije, Italije i Kanade, a koji se kao zaseban medijski projekat izvodi u sklopu izložbe bosansko-kanadskog umjetnika Velibora Božovića Unfolding Elsewheres.  

  Kroz različitost participirajućih glasova, medij radija se ovdje razumijeva kao umjetnički alat, a ne puko informativno ili zabavno glasilo. Između estetike i socio-kulturalne recepcije, radiofonijsko emitovanje preuzima ulogu nosioca umjetničke izvedbe. Pritom je poruka afirmacije pluralizma podvučena kroz sudjelovanje glasova različitih jezika na kojima će se program izvoditi. Produkcija se odvija bez izričite želje da se dobije ispoliran radijski proizvod – mnogo više, želja je uspostaviti živi radijski organ bez hijerarhijske strukture sa varijablama adaptacije onih koji sudjeluju. 

  Sadržajno, Radio Elsewheres uključuje program različitih težišta: radio-umjetnost, sound art, razgovore, muziku. Korišteni materijal saturiran je zvučnim kvalitetama širokog raspona i kao takav oblikuje proizvod autentične zvučne teksture i originalnog izražajnog stila. Bez namjere da bude sužen u bilo kojem smislu, autori svjesno ističu važnost nelinearnosti idejnog pristupa koji se u konačnici želi artikulirati kao direktna izražajnost, kao nešto izravno.

  Radio Elsewheres je site-specific projekat koji se veže uz globalne migracije i slučaj grada Bihaća. Smještan u sjeverozapadnoj Bosni, na granici sa Hrvatskom i Evropskom Unijom, Bihać je postao glavna tranzitna tačka za ljude u pokretu iz Afganistana, Pakistana, Sirije i drugih zemalja, koji pokušavaju doći do Zapadne i Sjeverne Evrope. Autori u tome pravcu navode: „Naizgled na periferiji Bosne, Bihać je središte za dolaske i odlaske i relevantno mjesto za rasprave o političkim i društveno-ekonomskim okolnostima koje prouzrokuju raseljavanje.“

  Na Radiju će pored ostalih gostovati: Raymonde April, Sandeep Bhagwati, Zrinka Bralo, Ahmed Burić, Amila Buturović, Marine Corre, Ayesha Hameed, Aleksandar Hemon, Saida Hodžić, Aida A. Hozić, Omer Hrnjić, Aanchal Malhotra, Andrea Marioni, Semezdin Mehmedinović, Majda Piralić, Adi Sarajlić, Zoran Stevanović, Faruk Šehić, Aida Šehović, Elma Velić, i brojni drugi. U programu Radija će se emitovati prilozi Radio Alhara, Radio Zaatari, Lumpen Station, Wave Farm, Radius i Radio is a Foreign Country.

  Svi zainteresirani sudionici i sudionice Radija Elsewheres mogu se javiti putem emaila i dogovoriti svoje sudjelovanje. Radio Elsewheres je dostupan putem analogne radijske frekvencije (89.00 FM) u krugu KRAK centra i putem streama na sljedećoj web-lokaciji.

  d

  Velibor Božović i Steve Bate. Fotografija: Mehmed Mahmutović, 2023.