• Novosti

  20.02.2023.

  Predstavljanje projekta Kreativne ekologije

  U KRAK-u je u petak 10. februara 2023. godine predstavljen projekat Kreativne ekologije čiji cilj je trajno postavljanje pet umjetničkih intervencija u urbanoj jezgri Bihaća u 2022. i 2023. godini. Radi se o skulpturama i instalacijama, u tematskom pogledu vezanim uz ekološke izazove današnjice, a koje nastaju u skladu sa specifičnim karakteristikama lokacija gdje su zamišljene. Kreativne ekologije okupljaju pet umjetnika i umjetnica iz različitih sredina a koje su na poziv KRAK centra boravili, ili tek trebaju boraviti u Bihaću, i započeli svoja istraživanja na zadanu temu. To su Molly Haslund (Kopenhagen), Scott Hocking (Detroit), Šejla Kamerić (Sarajevo), Alban Muja (Priština, Berlin) i Ina Weise (Dresden). 

  U sklopu projekta Kreativne ekologije, do sada je izvedena intervencija umjetnika Albana Muje Svi žele pogled – natpis postavljen na Kombiteksov neboder u naselju Hatinac u ljeto 2022. godine. Takođe, u Bihaću su tokom prethodnog perioda boravile umjetnice Molly Haslund, Ina Weise i Šejla Kamerić, dok je istraživačka posjeta umjetnika Scotta Hockinga planirana za proljeće 2023. godine. Očekuje se da bi većina planiranih rješenja, svoje trajno mjesto u gradskom tkivu moglo pronaći tokom godine.

  Prezentacija u KRAK-u, na kojoj su sudjelovali uposlenici i uposlenice Službe za urbanističko planiranje, građenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove Grada Bihaća, Zavoda za prostorno uređenje, Turističke zajednice i Organizacije za prostorne inicijative Kultivator, poslužila je kao okupljanje stručnjaka iz različitih oblasti i prilika za druženje i učenje. U ležernoj atmosferi razmijenjene su ideje i naznačeni protokoli za što lakše i učinkovitije djelovanje a kada se radi o administriranju, planiranju i prostornoj izvedbi intervencija u javnom prostoru.

  Projekt je osmislio KRAK centar za savremenu kulturu a kustos je Irfan Hošić; partneri projekta su Gradska uprava Grada Bihaća i Vlada Unsko-sanskog kantona. Realizaciju projekta podržali su Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Trust for Mutual Understanding, Summa Artium i Danish Art Foundation.

  d

  Predstavljanje projekta Kreativne ekologije, 10.2.2023. Fotografija: Omer Hrnjić