• Novosti

  22.12.2021.

  Nagrada Zvono u KRAK-u

  Od 2022. godine Centar za savremenu kulturu KRAK preuzima organizaciju nagrade Zvono. Odluka je to donesena od strane organizacija Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited iz Njujorka u novembru 2021. godine, nakon što je sarajevski SKLOP odstupio sa te pozicije. To znači da će se prvi ciklus dodjele Nagrade od strane KRAK-a desiti tokom 2022. godine.  

  Nagrada Zvono najznačajnija je stručna stimulacija u Bosni i Hercegovini namijenjena mladim umjetnicima i umjetnicama, čiji glavni sadržaj je dvomjesečni umjetnički boravak u Njujorku. Ona je vrijedna profesionalna referenca bivšim pobjednicima i svojevrsna motivacija posvećenosti umjetničkom zvanju i profesiji.  

  KRAK se na taj način upisuje u širu mrežu participirajućih organizacija pod nazivom Young Visual Artists Award iz Centralne i Istočne Evrope. Zemlje učesnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija i Srbija. Naziv YVAA nagrade u svakoj od tih zemalja je drugačiji, odnosno veže se uz neku od karakteristika lokalne umjetničke scene. Inicijalna ideja nastala je 1990. godine u Čehoslovačkoj sa ciljem demokratizacije kulturnih prilika u zemlji nakon pada Željezne zavjese.

  U Bosni i Hercegovini, Zvono nagrada je uspostavljena 2006. godine od strane sarajevskog Centra za savremenu umjetnost (SCCA) sa ciljem afirmacije različitosti umjetničkih izražaja i njihove nesmetane demokratizacije u zemlji zahvaćenoj krizom. Od 2017. godine pa sve do preuzimanja od strane KRAK-a, Nagrada je bila dijelom programskih aktivnosti sarajevskog SKLOP-a.

  „Dolazak“ Nagrade u Bihać svojevrsni je kuriozitet zbog njenog simboličkog aspekta, odnosno vezanosti Nagrade uz Sarajevo kao naučni, umjetnički i kulturni centar u zemlji. Ipak, KRAK kao prostor afirmacije savremene kulture i različitih vidova umjetnosti, prepoznaje značaj i važnost procesa valorizacije umjetničke produkcije kod mladih umjetnika u zemlji i želi biti dio tih procesa.

  Nagrada je dobila ime po istoimenoj umjetničkoj grupi koja je tokom 1980-ih djelovala u Sarajevu i kroz svoju avangardnu umjetničku praksu kreirala neku vrstu otklona zvaničnim i konvencionalnim izražajnim formama.

  d

  Logo dizajn: Enes Huseinčehajić, 2006.