• Novosti

  01.12.2021.

  Kreativne ekologije

  Kreativne ekologije je umjetnički projekt u javnom prostoru Bihaća sa kojim se želi skrenuti pažnja na ekološke izazove vremena. Projekt podrazumijeva postavljanje trajnih skulptura u urbanom tkivu grada tokom 2022. godine, a koje bi se tematski i idejno referirale na ugroženost okoliša u lokalnoj i globalnoj perspektivi. Kreativne ekologije uključuje sudjelovanje pet umjetnika_ca: Molly Haslund (Kopenhagen), Scott Hocking (Detroit), Šejla Kamerić (Sarajevo), Alban Muja (Priština) i Ina Weise (Dresden). 

  Postavkom umjetničkih objekata na ulice, trgove, fasade i obale grada, namjera je pokrenuti kritičku raspravu o klimatskim promjenama i tendencijama uništenja okoliša, koristeći pritom strategije politizacije javnog prostora. Umjetničke intervencije na otvorenom, pozivaju na akciju i promjenu navika dok govore o odnosu umjetnosti, ekologije i pitanja politike javnog prostora. Imajući primarni fokus na dugoročnoj ekološkoj održivosti, želja je smanjiti distancu između umjetničke slike i stvarnog života u kontekstu evropske periferije i marginaliziranih sredina kao što je Bihać. Kako savremeno društvo razumijeva urgentnost navedenih izazova i kakva je uloga kulture i umjetnosti u tome kontekstu? Na koji način se o navedenim temama razgovara u javnosti? Da li je moguće re-konceptualizirati čovjekovu saradnju sa drugim bićima i u kojem obimu? – tek su neka od pitanja kao svojevrsni okvir promišljanja cjelokupnosti projekta.

  Čovjek današnjice odavno je poremetio protokole suživota sa drugim životinjskim i biljnim vrstama, proglašavajući sebe neprikosnovenim vlasnikom života na Zemlji. Iako je takvu hijerarhiju gotovo nemoguće dekonstruisati i zamijeniti novom, želja je stvari zamisliti drugačije a prostor grada čini se idealnim za zajedničku odgovornost i kolektivno promišljanje. Cilj umjetničkih intervencija je da dovede u pitanje čovjekovu antropocentričnost i ogoli podrazumijevajuću praksu ljudske dominacije u smjeru socijalno i okolišno pravednije budućnosti.

  Već izvjesno vrijeme kulturne institucije i pojedinci praktičari prepoznaju navedenu temu kao jednu od najurgentnijih danas. Ekologija je postala centralna tema velikih izložbi i akademskih diskusija iz oblasti humanističkih nauka. Set kritičkih pitanja o ugroženosti života na zemlji proširen je saznanjima koja prijete i iz svemira, ukazujući da bi neodgovornost i inertnost mogli uskoro biti još pogubniji.

  Dodatni cilj projekta je proglasiti Bihać „zelenim gradom“ u 2022. godini te osmisliti niz aktivnosti koje bi senzibilizirale, animirale i uključile javnost svih dobnih skupina u promišljanje problematike koja se tiče ekoloških izazova. Pritom se želi podsjetiti na važnost edukacije o eksploataciji zemljinih prirodnih dobara kao i o posljedicama globalnog zatopljavanja; o ekološkoj svijesti i održivosti života na Planeti.

  Projekt izvodi Centar za savremenu kulturu KRAK a kustos je Irfan Hošić; partneri projekta su Gradska uprava Grada Bihaća i Vlada Unsko-sanskog kantona. Realizaciju projekta podržali su Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Trust for Mutual Understanding, Summa Artium i Danski fond za umjetnost.

  d

  Alban Muja [©Fadil Berisha], Molly Haslund [©Matilde Haaning], Ina Weise [©Sophie Valentin], Scott Hocking [©Marcus Lyons], Šejla Kamerić [©Hamza Kulenović]