• Novosti

  23.03.2021.

  FfAI iz Njujorka

  Fondacija za umjetničke inicijative iz Njujorka objavila je na svojoj web-stranici da se Centar za savremenu kulturu KRAK našao na popisu dobitnika grantova institucionalne podrške za 2020. godinu. Ta vijest dočekana je sa oduševljenjem jer se time KRAK osposobljava za programske aktivnosti i sadržaje u 2021. godini. Ujedno, podrška od strane FfAI vjetar je u leđa pri osmišljavanju i planiranju na samom počeku djelovanja KRAK-a koje je dodatno opterećeno globalnom pandemijom i krizom koju je ona inicirala.

  Žiri FfAI-ija predvodio je umjetnik Vasıf Kortun, a pored njega tu su bili izvršni direktor umjetničkog centra Reina Sofia u Madridu Manuel Borja-Villel, izvršna direktorica Azijskog umjetničkog arhiva iz Hong Konga Claire Hsu, izvršna direktorica Muzeja Hammer pri Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu Ann Philbin, kustosica WHW kolektiva i direktorica Kunsthallea u Beču Sabina Sabolović i izvrši direktor Townhouse galerije u Kairu William Wells.

  Ovakav slijed na samom početku postojanja KRAK centra zalog je važnosti te vrste organizacije lokalnog djelovanja i njegove međunarodne vidljivosti iz perspektive kao što je bihaćka.

  d

  Foundation for Arts Initiatives