• Arhiva

  Zvono 2020

  Kustos: Irfan Hošić
  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać) 
  11.3.2022. – 1.4.2022.
  Otvaranje izložbe: petak 11.3.2022. u 19h


  Izložba Zvono 2020 predstavlja četiri umjetničke pozicije iz Bosne i Hercegovine – Kemil Bekteši, Mladen Bundalo, Danijela Mihić i Mila Panić i njihove radove nastale 2019. i 2020. godine. Radi se o finalistima Zvono nagrade iz 2020. godine a koje je odabrao stručni žiri u okviru selekcije, kojeg su činili Daniel Baumann (kustos, Švicarska), Igor Bošnjak (umjetnik, Bosna i Hercegovina), Ana Dević (kustosica, Hrvatska), Miroslav Karić (kustos, Srbija) i Ana Torok (kustosica, SAD). Ujedno, izložba je slijed saradnje bihaćkog KRAK-a i sarajevskog SKLOP-a – udruženja koje je od 2017. do 2021. godine organiziralo izvođenje Nagrade. Četiri izdvojene umjetničke pozicije nude izravni uvid u rezultate vrednovanja pristiglih aplikacija od strane međunarodnog žirija i svojevrsni su pregled recentne umjetničke prakse u Bosni i Hercegovini kod umjetnika i umjetnica do 40. godine starosti. 

  Radovi na izložbi predstavljaju aktuelne teme socijalne i društvene realnosti sredina koje su na neki od načina vezane uz bosanskohercegovačku svakodnevicu. Dragocjeni su dokumenti i odraz individualnog raspoloženja, kao i kolektivnog duha naspram političkog stanja u zemlji. Spektar obuhvaćenih tema seže od ugroženih nacionalnih spomenika prema kojima je nemar državnih institucija postao pravilo (Kemil Bekteši), pitanja migracija u kojima se Bosna i Hercegovina ogleda zadnjih nekoliko godina (Mladen Bundalo, Mila Panić), do introvertnih doživljaja osobne tjelesnosti u vremenu pandemične anksioznosti i neizvjesnosti (Danijela Mihić). Presjekom obrađenih tema, izložba funkcioniše i van granica zemlje, odnosno globalno, jer obrađuje univerzalne priče neizvjesnosti i zabrinutosti. Pritom lične optike zastupljene na izložbi postaju kanali odraza kolektiviteta i njegovog raspoloženja unutar kojeg se lokalni kontekst preklapa sa onim iz šire perspektive.

  Sa druge strane, izložba Zvono 2020 je težnja prema normalizaciji prilika u kulturi i umjetnosti, a koje su devastirane uslijed suspenzije uzrokovane globalnom pandemijom. I pored sveopće digitalizacije i elektronskog umrežavanja, povratak u galerijski prostor i omogućavanje neposredne interakcije čini se kao ključni način djelovanja umjetnika i publike. U tome pogledu, izložba će signalizirati normalizaciju, te će poslužiti i kao neformalni ispraćaj pobjednice Zvono nagrade za 2020. godinu Mile Panić na njen put u New York a koji je zbog navedenih razloga bio odgođen. 

  Na koncu, izložba poprima okvir formalnog čina preuzimanja organizacije Zvono nagrade – kao dio mreže Young Visual Artists Award iz Centralne i Istočne Evrope – od strane KRAK-a, nakon što su krajem 2021. godine odluku o tome donijeli Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited iz New Yorka. Dosadašnji dobitnici Nagrade su Lala Raščić (2006), Mladen Miljanović (2007), Ervin Babić (2008), Irena Sladoje (2009), Adela Jušić (2010), Sandra Dukić i Boris Glamočanin (2011), Selma Selman (2014), Nina Komel (2016) i Igor Bošnjak (2018).

  d

  Kemil Bekteši, Atlantida?, 2020. Foto: Ajla Salkić, 2020.