• Arhiva

  Tanja Vujinović. AvantGardens

  Kustosica: Živa Kleindienst
  KRAK Centar za savremenu kulturu (Hamze Hume bb, Bihać)
  10. i 11.11.2022.
  Otvorenje izložbe: četvrtak 10.11. 2022. u 19h


  Samostalna izložba međunarodno priznate umjetnice Tanje Vujinović, AvantGardens, popraćena radionicom i meet-up događajem koji se fokusira na preplitanje umjetnosti i XR tehnologija, rezultat je novouspostavljene saradnje između ACE KIBLA (Maribor, Slovenija) i KRAK Centra za savremenu kulturu. Također, to je i pokušaj povezivanja različitih geopolitičkih lokaliteta kroz direktno učešće lokalne zajednice u Bihaću. Izložba propituje društveno-političke, tjelesne i ekonomske implikacije, ali i šire kulturne transformacije pod uticajem spajanja fizičkog i virtualnog.

  AvantGardens su metaforički vrtovi u virtuelnoj stvarnosti u kojima umjetnica promišlja naše složene odnose i odnos prema tehnološki poboljšanoj sredini, uključujući i podjelu između prirode i kulture. Ove virtuelne svjetove umjetnica je kreirala za različite društvene VR platforme kao što su Sansar i VRchat, koje se smatraju non-game game (igrom koja nije igra), odnosno za klasu softvera koja igraču nudi neograničene mogućnosti slobodnog oblika igre – identitet s velikom dozom samoizražavanja i istraživačku interakciju bez granica konvencionalnih ili nametnutih ciljeva, normi i zadataka. Tanja Vujinović ove prostore istražuje kao prostore povezanosti i okruženja mogućeg, stvarnog i njihove međusobne interakcije. Umjetnica gradi takozvane sfere kao vizije budućih okruženja u kojima avatari, bionički i drugi ne-ljudski agensi koegzistiraju u harmoniji s ljudima, prirodom i novim tehnologijama. Njena umjetnička praksa, koja se stalno razvija, oštro naglašava urgentna pitanja sa kojima se danas suočavamo, kao što su ekološka kriza, ekstremni procesi iskorištavanja prirodnih resursa, teraformiranje, gubitak biodiverziteta, izumiranje vrsta, kao i nadzor i discipliniranje tijela. Umjetnica je u posljednje vrijeme razvijala seriju audio-vizuelnih radova, filtera za video kamere i digitalne slike, zasnovane na istraživanju utjelovljenja u imerzivnim prostorima i razvoju avatara. Stoga, pojačava se poriv za stvaranjem, pristupom i komunikacijom sa našim Sintetičkim Drugim.

  Praksa Tanje Vujinović duboko je ukorijenjena u preklapanjima i međuprostorima umjetnosti, tehnologije i nauke. U svojim multidisciplinarnim projektima, ona prepliće virtuelnu stvarnost, principe video igrica, pripovijedanje, 3D modeliranje, UI i elektronsku muziku kako bi stvorila nove poetske i impresivne svjetove kao društvene prostore za promišljanje sadašnjosti i iznova zamišljanje potencijalno utopijske budućnosti. Za ovu priliku u KRAK-u biće izložena dva Tanjina svijeta u virtuelnoj stvarnosti (AvantGarden Sphere5, 2021. i AvantGarden Coretopia, 2022.), postavljena u kombinaciji s kompilacijama video zapisa i generativnih umjetničkih djela (Laboratorije, 2021, Playgrounds, 2021, Liquid Crystal Playground, 2022, i The Core, 2022, SOMA, 2022).


  Izložbu producira ACE KIBLA, Ultramono i koproducira KRAK Centar za savremenu kulturu, a finaciraju je Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Općina Maribor.


  Tanja Vujinović je vizuelna, zvučna i umjetnica novih medija. Njeni radovi su prikazani u Muzeju savremene umetnosti u Strasbourgu, Muzeju Kunst Palast u Dusseldorfu, Muzeju savremene umetnosti u Denveru, Kunsthausu u Meranu, Muzeju savremene umetnosti u Istanbulu, Galeriji Kapelica u Ljubljani, Muzeju Fondacije Vasarely u Aix-en-Provenceu i Künstlerhaus u Beču. Nastupala je na festivalima kao što su ISEA2009 u Belfastu, Ars Electronica u Linzu, Kinetica Art Fair u Londonu, Spor Festival u Aarhusu, FILE Festival u Sao Paulu i FILE RIO u Rio de Janeiru. Diplomirala je likovne umjetnosti, a 2010. godine doktorirala filozofiju i teoriju vizuelne kulture. Tanja je osnivačica Ultramona, kibernetičkog umjetničkog centra. Kao strastvena zaljubljenica u rave kulturu, kreirala je nekoliko tehno albuma, a i sama se bavi DJ-ingom.

  d

  Tanja Vujnović, The Core, 2022.