• Arhiva

  Smirna Kulenović. Umwelts

  Kustos: Irfan Hošić 
  Organizacija: Centar za savremenu kulturu KRAK
  Intervencije se odvijaju u različitim dijelovima Bihaća u utorak 21.9.2021. od 12 do 16h


  Intervencija Smirne Kulenović Umwelts je spontana šetnja umjetnice sa ovcama po gradskoj jezgri Bihaća. Radi se o eksperimentalnom putovanju u kojem umjetnica i drugi eventualni sudionici, odbacuju svoje svakodnevne ustaljene odnose i prepuštaju se instinktu privlačnosti urbanog krajolika. Takva akcija podrazumijeva spontanost razvoja nepredvidivih odnosa, različitih susreta koji uključuju i druge vrste organizama unutar zadanog prostora. Vrlo svjesno, umjetnica se upušta u nekonvencionalnu akciju u okviru koje zajedno sa ovcama donosi odluke pregovarajući koji su prostori koje žele istražiti, obići.

  Umwelt je njemačka riječ koja u prevodu na bosanski znači „okoliš“. Koristeći je u nazivu svoje akcije umjetnica se referira na biologa Jakoba von Uexkülla (1864–1944) koji je taj pojam definirao kao oznaku specifičnog fizičkog, emocionalnog i semiotičkog okruženja u kojem pojedinac i bilo koja druga vrsta živi i djeluje.

  Ono što zanima Smirnu Kulenović u njenom istraživačkom i eksperimentalnom radu jeste preklapanje različitih vrsta unutar jednog „Umwelta“ i interferencija koje nastaju kao skup oblika koji nisu dijelovi odvojenih „Umwelta“. Umjetnicu zanima suživot dvije različite vrste. U takvoj saradnji sudionici različitih vrsta ne slijede isti, već kreiraju jedan novi protokol kolaboracije i zajedničkog života. Dekonstruirajući antropocentričnost, umjetnica testira samoproglašene prakse ljudske dominacije na Zemlji i konceptualizira svojevrsnu saradnju sa drugim vrstama.

  Rad je nastao u sklopu rezidencijalnog boravka umjetnice u Centru za savremenu kulturu KRAK u Bihaću i nameće se kao pojednostavljen čin napuštanja materijalnih aspekata umjetničkog djela unutar galerijskog prostora. Boravak u Bihaću služi kao okvir za upoznavanje sa sredinom – mapiranje urbanog prostora i detektiranje tačaka koje bi mogle biti pogodne za tzv. saradnju sa drugim vrstama (interspecies collaboration). Osim što kritikuje umjetnički sistem i njegove protokole, ovaj rad dovodi u pitanje čovjekovo samoproglašeno središte u svijetu unutar čije perspektive je utemeljena hijerarhija „viših“ ka „nižim“ organizmima uz strogo ustoličenu superiornost čovjeka. Umjetnica inzistira na interakciji sa drugim i različitim organizmima i pritom nastoji zadržati kompatibilnost kao jedan od glavnih prioriteta. Saradnjom sa „nižim“ vrstama pokušava postići željene ishode kroz slušanje i razgovor sa ponašanjem vrste, uvijek ostajući otvorena za iznenađenja. U takvom odnosu moguće je isčitati i odnose na relaciji „priroda“ i „društvo“ u lokalnom, odnosno bosanskohercegovačkom kontekstu ali i šire.


  Projekat je realiziran sredstvima Foundation for Arts Initiatives iz Njujorka.


  Smirna Kulenović je transdisciplinarna umjetnica i aktivistica. Njena praksa fokusira se na participative strategije u performansu i umjetnosti u javnom prostoru. Osnivačica je i umjetnička direktorica Udruženja za održivu interaktivnost u javnim prostorima Dobre Kote (Sarajevo) i međunarodnog Nomadskog kolektiva za nastup u javnom prostoru TAZ 22. Trenutno je angažovana u svojstvu istraživačice je pri Institutu za interaktivnu Umjetnost Univerziteta za umjetnost i dizajn u Lincu kao i saradnica Angewandte Innovation Lab u Beču.


  d

  Smirna Kulenović; Foto: Ajla Salkić, 2020.