• Arhiva

  Pretpostavka

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb,
  Koncert: petak, 19.7.2024. u 20:30h


  Pretpostavka je muzički duo konceptualno ukorijenjen u lokalnost bihaćke sredine. Čine ga umjetnici Amir Husak i Haris Rekanović okupljeni oko pitanja kako posredstvom zvuka predstaviti individualne prakse, i različita iskustva spojiti u jednu cjelinu. Pritom je njihov zajednički interes motivisan radikalnom analizom zvuka i muzike, koji sa druge strane ne teži konvencionalnoj organizaciji ritma i melodičnosti, već svoju pažnju usmjerava ka iskoraku u njenom iskustvu. Zvučna izražajnost Pretpostavke aludira i potvrđuje da ne postoji jedan ispravan način pristupanja muzičkom stvaralaštvu, već je riječ o sveopćem stavu unutar kojega promišljanje, razumijevanje, dijalog i društvenost igraju ravnopravnu ulogu.

  Koristeći metode istraživanja određenog mjesta, njegove prošlosti, rijeka, planina, zemlje, društvenosti i kulture uopće, Pretpostavka svjesno zaobilazi određeni žanr te uključuje lokalne zvučne bilješke, akustične i često „pokvarene“ instrumente, i glas – sve to procesuriano digitalnom tehnologijom i mogućnostima kao što je sempliranje, oblikovanje i ponavljanje. Tako naprimjer, zvučna rezonanca napuštenog austro-ugarskog rezervoara, žubor rijeke ili ljudski žamor u gradskom centru, igraju važnu ulogu u kreiranju muzičke kompozicije. 

  Rezultat saradnje dvojice umjetnika objedinjen je u albumu Bez naslova (Interentity, 2018.), a koji je nastajao između novembra 2015. i juna 2016. godine, a sniman u ateljeu Harisa Rekanovića na Brklji u Bihaću. Unutar toga perioda izveden je niz sesija slušanja i sviranja, zasnovan na „iskopavanju“ zajedničke zvučne prošlosti. U konačnici, Pretpostavka je sinteza dvaju senzibiliteta koja su oformljena srodno ali različito. Jedan je dijasporičan a drugi je lokalan, i kao takvi izvor su različitih zvučnih okoliša, historije, tehnologije i muzike. Amir Husak koristi tjelesne mikrofone, glas, gitaru, dječiji piano, harmoniku i digitalne procesore. Haris Rekanović koristi korg monotron, glas, dječiji piano i gramofon.

  Performans Pretpostavke u KRAK centru organizovan je uz podršku Robert Bosch fondacije.

  d

  Haris Rekanović i Amir Husak, 2018.