• Arhiva

  Patrizia Donà

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  Prezentacija: srijeda 22.11.2023. u 12h


  Patrizia Donà je zagrebačka modna dizajnerica talijanskog porijekla koja od 2012. godine vodi studio Laboratio Donà specijaliziran za ručnu izradu ženskih torbi. Njen istančan stil i osjećaj za detalj porijeklo vuče iz obiteljskog zanatskog obrta sa otoka Murano, poznatog po višestoljetnoj tradiciji izrade i obrade stakla. Objedinjujući porodično zanatsko umijeće sa obrazovanjem na Historiji umjetnosti i etnologiji zagrebačkog Filozofskog fakulteta sa jedne, i Modnom dizajnu umjetničke akademije Willem de Kooning u Rotterdamu sa druge strane, Patriziji Donà je pošlo za rukom da kreira autentičan dizajnerski proizvod prvoklasne kvalitete namijenjen lokalnom i međunarodnom tražištu. 

  Zasnivajući svoje ubjeđenje u vrijednostima zanatstva i ručne obrade svakog od oblikovanih predmeta, Donà je svoju estetsku prepoznatljivost formirala na šarmatnom izgledu pisaćih mašina Remington. Kroz kolekciju Qwerty, dizajnerica je u konceptualnom smislu zaokružila ključne tačne povijesnog razvoja pisaćih mašina od američkog novinskog izdavača Christophera Sholesa iz 1868. godine, do danas. Pritom vizuelnu okosnicu čini reminiscencija na konstruktivne i strojne dijelove takvih mašina, pri čemu asambliranje i kreiranje „novog“, sugerira svjesno korištenje „starog“. U takvom postupku nastaje jedinstven proizvod koji pripovjeda i podsjeća, te kao takav njeguje vrijednosti materijalnog naslijeđa minulog vremena. Za kolekciju Qwerty, Donà je 2020. godine dobila međunarodnu Platinum A’Design Award.

  Patrizia Donà je sudjelovala na brojnim izložbama i sedmicama mode od kojih se dakako izdvajaju Striving for Perfection: The Official Platinum Jubilee Edition (London, 2022.), Masterly – The Dutch in Milano (Milano, 2022.), Fashion Week (Venezia, 2022.), Museum of Outstanding Design (Como, 2020.) i International Industrial Design Week (Hebei, 2020.).

  Torbe Patrizije Donà su jedinstveni dizajnerski objekti nastali kroz konzekventan, temeljit i odgovoran proces planiranja, koncipiranja, oblikovanja i prozivodnje, čiji formalni aspekat, odnosno estetska vrijednost, odgovara zahtjevnim potrebama savremenih pojedinaca. Njene torbe materijalni su trag težnje za savršenstvom i trag bezkompromisne želje za ultimativnim predmetom.

  Predstavljanje dizajnerice Patrizije Donà u KRAK centru, nekadašnjem Klubu radnika tekstilnog kombinata Kombiteks, svojevrsna je reminiscencija na lokalno naslijeđe tekstilne i odjevne industrije i pokušaj njegovanja dizajnerskog diskursa u toj sredini.

  d

  Patrizia Donà. Fotografija: Damian Nenadić, 2020.