• Arhiva

  Onaj Dječak

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  Koncert: subota 2.7.2022. u 20:30h


  Onaj Dječak (Edin Džambić) zasigurno je jedna posebna, intrigantna i neobična pojava na domaćoj, ali i regionalnoj muzičkoj sceni. Poznat je po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao pretvara u pjesme, a te pjesme su dekonstrukcija svega poznatog, stilski i vrijednosno neopterećena post-rock muzika sa tragovima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana. Muzika Onog Dječaka sastoji se od sarkazma, sumornih in-your-face komentara o društvenim i političkim događajima, duhovitih dosjetki obojanih vrlo specifičnim bosanskim humorom, ali i intimnih muzičkih zapisa.

  Edin Džambić rođen je u Tuzli, a od 2014. godine živi u Zagrebu. Muzičku karijeru započeo je 2009. godine u Brčkom, pod umjetničkim imenom Dječak iz vode. Ovo umjetničko ime nastalo je kao sjećanje na Džambićevo djetinjstvo – odrastao je na Modračkom jezeru i na obalama rijeke Spreče, i u tom periodu nastale su ideje za njegove prve pjesme. Pod ovim umjetničkim imenom objavio je devet albuma, uključujući Srce, muda i Pez bombone (2011) i Pamučni svijet (2012). Međutim, mediji i muzički kritičari su suviše često njegov rad povezivali sa Milanom Mladenovićem i bendom EKV, premda Džambić nikada inspiraciju nije crpio iz rock muzike i kulture, pa je na koncu, 2017. godine, odlučio promijeniti umjetničko ime u Onaj Dječak. Pod ovim umjetničkim imenom objavio je albume Začarano selo (2019), Halal Kahlo (2019) i Često metafora (2020.).

  Nema menadžera, a ni PR stručnjaka – svoju karijeru gradi sam preko online platformi dostupnih njegovoj široj publici, a u tome mu profesionalno pomaže i njegova supruga, Ljubica Anđelković Džambić. U svom stvaralačkom procesu, Džambić ne robuje zadanim muzičkim formama – u repertoaru ima pjesme koje traju svega 2-3 minute, ali se tu nađu i pjesme u trajanju od 10 minuta. U svojim pjesmama priča priče, neke traju duže a neke kraće. Refren je kod njega više slučajnost nego pravilo, a jezik shvata vrlo slobodno, stoga kada ne postoji riječ koja pokriva željeno značenje, on je sam kreira.

  Džambić je kroz svoju dugogodišnju karijeru objavio preko tri stotine pjesama. Ne smatra se aktivistom, ali kroz svoju muziku nastoji ukazati na probleme koje primjećuje oko sebe, te piše i pjeva o ratovima i o političkom i povijesnom kontekstu koji se odražava na kvalitetu života. Muzika je za njega kanal kroz koji promišlja svijet oko sebe i sistem u kojem živi, te sredstvo preko kojeg izriče svoje stavove o svijetu. Svjestan je da nema stvarnu moć niti mogućnost da promijeni sve što ne valja u svijetu, ali nada se da će svojim pjesmama i tekstovima potaknuti i druge ljude na promišljanje i zajedničku akciju koja će dovesti do promjena u društvu.

  d

  Onaj Dječak, 2019.