• Arhiva

  mersiha messiha. Zvučno tijelo i urbana nesvjesnost

  OTKAZANO

  Kustos: Irfan Hošić 
  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać) 
  28.10.2022. – 6.11.2022. 


  Rezidencijalni boravak koreografkinje mersihe messihe (Mersiha Mesihović) u Centru za savremenu kulturu KRAK u Bihaću tokom nekoliko sedmica oktobra i novembra 2022. godine, ima za namjeru da stimuliše pitanja koja se tiču povezanosti tjelesnog pokreta, zvuka i društvenih struktura. Investirajući sopstveno tijelo mersiha messiha namjerava istražiti urbanu nesvjesnost kroz čin ispitivanja široke lepeze gradskih zvukova. Pritom se praksa slušanja, odnosno osluškivanja radikalnih zvukova manifestira kao privremena arhiva sačinjena na relaciji između umjetnice, njenih saradnika i publike. Takvom metodologijom mersiha messiha sopstveno tijelo transformira u svojevrsni rezonator pri čemu nastaje ono što ona naziva „zvučno tijelo“. 

  U prostoru gdje se stapaju različiti identiteti kolektivnog tkiva, otkriva se složenost, slojevitost i različitost jednog mjesta. Promišljanja koja služe kao neka vrsta vodilje u umjetničinom istraživanju, pokušaj su redefiniranja odnosa tijela u prostoru, a gledano u prizmi njegovog kontinuiranog stanja – jer u okviru svoje svakodnevice, tijelo je entitet određen prostorom i vremenom. mersihu messihu zanima postoje li prilike i mogućnosti za kreiranje novih prostorno-vremenskih protokola unutar kojih su tijelo i kolaborativni procesi nezavisni i kao takvi mogu biti primijenjeni u praksi njihovog drugačijeg razumijevanja, oblikovanja ali i propitivanja.

  Pored svega, boravak mersihe messihe u KRAK-u, socijalni je eksperiment sa kojim se u formi društvenog laboratorija i angažmana u zajednici, testira osnova jednog sistema slobode kao što je ples i istražuje ono što plesna kultura može činiti u različitim oblicima svog recentnog djelovanja. Prilika je to da se ono što se upisuje u koncept tjelesnog pokreta, ali i samo poimanje plesa kao konvencionalnog umjetničkog izražaja, dodatno sagleda iz jedne kritičke perspektive. Želja je unutar planiranih aktivnosti potaknuti kritički diskurs o značenju, potencijalu i vrednovanju plesa u lokalnoj ali i široj perspektivi. mersihi messihi se tokom njenog boravka u KRAK-u pridružuju španski kompozitori i muzičari Alexandre Reviriego i Vasco Trilla, sa kojima će izvesti nekoliko igrokaza.


  Projekat je realiziran sredstvima Foundation for Arts Initiatives iz Njujorka i No Name Kitchen iz Madrida.


  mersiha messiha je umjetnička direktorica njujorške platforme za eksperimentalni ples i interdisciplinarne umjetničke prakse CIRCUITDEBRIS. Razvila je vlastitu metodologiju tijela u pokretu podučavajući je na nekim od najpriznatijih škola na svijetu kao što su Juilliard School u New Yorku ili Princeton University iz New Jerseya. Pored plesa, mersiha messiha u svoj rad uključuje elemente pozorišta, vizuelnih umjetnosti, književnosti, zvuka i etnografije sa ciljem bavljenja socijalnim pitanjima u globaliziranom svijetu. U prvi red svoga interesovanja mersiha messiha postavlja ljudsko ponašanje i beskrajne mogućnosti tijela – kao opservacije percepcije mogućeg. Jezik njenog umjetničkog kretanja, odnosno gibanja, čini set alata povezanih sa izbjegličkim iskustvom i kompleksnim slojevima života emigrantice na zapadu. Ona istražuje konstrukt umjetničke pripadnosti i relaciju tjelesnog gibanja, plesa i neverbalnog pozorišta u odnosu na tradiciju i kulture. mersiha messiha je rođena u Mostaru; edukaciju svojih koreografskih i performerskih ćelija razvijala je u Americi i Evropi. Studirala je ples na California Institute of the Arts i završila dva magistarska rada – prvi na Tisch School of the Arts u New Yorku i drugi na University of the Arts u Philadelphiji.

  d

  mersiha messiha. Fotografija: Lorenzo Belmonte, 2022.