• Arhiva

  KRAK Magazin. Promocija

  Gig Bar (Husrefa Redžića 3, Bihać)
  Četvrtak 27.10.2022. u 19h
  Okrugli stol: Mehmed Mahmutović u razgovoru sa Ernom Begatović, Irmom Memagić, Jasminom Alagićem i Seadom Okićem
   


  Prvo izdanje KRAK Magazina je pomno izvedena tekstualna priča popraćena zahtjevnim vizuelnim editorijalima, a zamišljena kao svojevrsno uprizorenje lokalnog portreta grada i njegovog urbanog života. Kreiran ličnim i pojedinačnim identitetima različitih aktera, KRAK Magazin osmišljen je da kroz tekst, fotografiju i dizajn predstavi živote drugih, njihove strasti, kreativne energije, prostore stvaranja i imaginacije, ali i aktivnosti koje se tu razvijaju, oblikuju i nastaju. KRAK Magazin obuhvata i predstavlja kreativce na polju muzike, slikarstva, mode, zanatstva, kulinarstva, ilustracije, plesa, fotografije, filma, grafike. Time KRAK Magazin povezuje koordinate bihaćke scene uz želju da ponudi širu sliku onoga što ta scena jeste i nastoji da bude. U svojoj otvorenosti kao platforma koja afirmira različitost i toleranciju, KRAK Magazin ističe mogućnosti alternativnog djelovanja, afirmira duhovnost i stimuliše maštu; on je idejna posvećenost KRAK centra zajednici u kojoj je nastao.

  KRAK Magazin je dokument kreativne strasti i pokriće jednom ubjeđenju koje podvlači važnost razumijevanja, saradnje, podrške i solidarnosti, sa ciljem odgovornijeg i svjesnijeg djelovanja u sredini koja ga je iznjedrila. Format Magazina dolazi iz potrebe da se mapiraju lokalni muzičari_ke, umjetnici_e, dizajneri_ce i drugi kreativni praktičari, kao potencijalni nosioci alternativnih tokova i procesa razmjene, učenja i povezivanja.  

  Magazin sadrži dvadeset dva eseja na bosanskom i engleskom jeziku; predstavlja preko stotinu fotografija; promovira trinaest muzičkih albuma; dokumentira programski profil produkcije KRAK centra. Publikacija je formata 30 x 23 cm; obim je 160 strana; štampan je u punom koloru tiraža 350 komada. Urednik je Mehmed Mahmutović; autori tekstova su Majda Piralić, Irfan Hošić i Mehmed Mahmutović; autor fotografskog editorijala je Mehmed Mahmutović; grafički dizajn potpisuje Adnan Suljkanović; prevod na engleski uradila je Majda Piralić; lektura i korektura bosanskog teksta Šeherzada Džafić; štampa Grafičar Bihać.


  Izradu publikacije podržali su Fondacija za umjetničke inicijative (FfAI), Turistička zajednica Grada Bihaća i Bosnienfreunde Hamm.


  d

  Fotografija i gif-animacija: Adnan Suljkanović i Mehmed Mahmutović, 2022.