• Arhiva

  Konstantin Dupelius

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  Koncert: petak 22.9.2023. u 20h


  Muzički izražaj Konstantina Dupeliusa utemeljen je u ozbiljnoj muzici i njegovom klavirskom obrazovanju, a stilski određen potrebom traganja za drugačijim zvučnim naracijama. Već na prvu, slušaocu biva jasno kako kompozitor istražuje nove vidove oblikovanja melodije, krećući se pri tome u najrazličitijim žanrovima u rasponu od klasike do elektronike. U tome širokom polju, Dupelius razigrano improvizira sa strukturom pozorišne muzike, logikom zvučne ambijentale, uključujući sisteme muziciranja na Balkanu i Istočnoj Africi gdje povremeno boravi. Iako okrenut razvoju i inovaciji, Dupeliusov senzibilitet ankerovan je u naslijeđu klasične muzike a finalni umjetnički proizvod, spoj je tradicionalnog i modernog. 

  U muzičkom DNK-u Konstantina Dupeliusa sadržana je potreba da kroz različitost i kulturno šarenilo kreira jedinstvenu sintezu utemeljenu u savremenosti. Koristeći umjetničke alate i muzičke instrumente kao što su klasični klavir, sintisajzer, računar, električno čelo i glas, autor bilježi širok dijapazon emotivnih stanja. To su melankolija usamljene individue modernog svijeta, zabrinutost malog čovjeka sa velikim pitanjima današnjice, promišljanja društvene nepravde, ekološke prijetnje, i ratovi. Sve ono što određuje društveno-političku stvarnost poljuljanog svijeta, promatrano kroz prizmu njegove neodrživosti, uobličeno je i sublimirano u Dupeliusovim kompozicijama.

  Njegov novi album Knowledge (Ragusa Records, 2023.), rezultat je slojevitih i konzekventnih istraživanja zvuka i kompozicije u okviru avangardne klasike. Uvezan organskim tkivom čovjekove povezanosti sa prirodom, Knowledge je protkan senzibilitetom društvene odgovornosti i političke svijesti savremenog pojedinca današnjice. Sa svojih deset kompozicija Knowledge je proizvod koji nadilazi uobičajeno, odnosno pasivno slušalačko iskustvo, te prostoru daje novi smisao.

  Konstantin Dupelius redovno sarađuje na pozorišnim komadima i festivalskim produkcijama kao što su Salzburger Festspiele ili Podium Esslingen. Član je dueta OMG Schubert i kolektiva The Grey Stories. Sarađuje se sarajevskim bendom Basheskia & Edward EQ a na njegovom albumu Knowledge, nalazi se introvertna ali snažna kompozicija Lacrimosa for Sarajevo na kojoj bubanj svira Nedim Zlatar. Referirajući se na Mozarta, Dupelius je želio podvući svoj osobni doživljaj i vezu sa Sarajevom, „gradom koji oduvijek stoji za suživot različitih kultura iz čega crpi nevjerovatno kulturno bogatstvo i kreativnost.“ Na koncertu Konstantina Dupeliusa u KRAK-u, kao gost sudjeluje pionir elektronske muzike u Bosni i Hercegovini, Nedim Zlatar. 

  d

  Konstantin Dupelius. Fotografija: Rebecca ter Braak, 2019.