• Arhiva

  Kombiteks: prostor i vrijeme

  Autorica izložbe: Jasna Pašić
  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać) 
  17.6.2021. – 19.7.2021.
  Otvaranje izložbe: četvrtak 17.6.2021. u 19h


  Izložba Kombiteks: prostor i vrijeme po prvi put javnosti predstavlja fotografske, video i druge artefakte, a koji dokumentuju kulturni i socijalni život radnika nekadašnjeg tekstilnog kombinata Kombiteks. Predstavljanjem nezbrinutih fotografija koje su zamalo završile na smetlištu, ali i privatnih fotografija i objekata koji su posuđeni, želja je na jednom mjestu kroz izložbu ukazati na nekadašnji sjaj i značaj ovoga privrednog giganta. Ujedno, namjera je kroz niz intervjua i javnih razgovora sa izravnim sudionicima Kombiteksovog života rekonstruisati i dokumentirati životni naboj i podvući značaj fabrike za ekonomski i kulturni život grada Bihaća. Postavljanjem dokumentarističke izložbe u nekadašnji Klub radnika Kombiteksa – epicentar samoupravne socijalističke društvenosti – ukazuje se na okončanost jedne i inicijaciju druge priče koja svoj kontinuitet vidi u Centru za savremenu kulturu KRAK.

  Iz ove perspektive postavlja se niz kritičkih pitanja. Da li je u današnjim okolnostima i sa ove vremenske distance moguće razumijeti Kombiteksovu važnost za sredinu u kojoj je djelovao? Na koji način se percipira veza Kombiteksa kao povijesnog fenomena sa jedne i koncepta socijalne i urbane historije grada Bihaća sa druge strane? Šta je ostalo od Kombiteksa danas i koji aspekti sjećanja iz širokog spektra društvenih aktivnosti unutar- i izvan tvornice, još uvijek žive? Ova i druga intrigantna pitanja poslužiće kao idealno polazište pri osmišljavanju, postavljanju i realizaciji ove izložbe.

  Valoriziracijom dostupnih artefakata, javnost će se upoznati sa svojom urbanom povijesti, te kroz fotografske prikaze života običnog radnog čovjeka – u Kombiteksovom slučaju najčešće žene – spoznati dinamiku funkcionisanja jednog prostora koji je tim ljudima bio više od posla. 

  Izložba je koncipirana u nekoliko različitih segmenata koji su međusobno povezani. Prvi dio dokumentira nastanak tekstilnog kombinata i integraciju prigradskog naselja Hatinac u aktivni gradski život. Drugu izložbenu cjelinu čini priča o napretku, modernizaciji i industrijalizaciji, kako Kombiteksa, tako i njegove prostorne matice naselja Hatinac, a samim tim i cijelog grada Bihaća. Treća cjelina prati akcije poduzete na putu ka uspjehu i rastu u prizmi kulturnog, društvenog i rekreativnog života radnika. Dostupni vizuelni materijali dokumentiraju široku lepezu radničkih aktivnosti – od kolektivnih izleta do sportskih igara i umjetničkih izložbi –ukazujući da socijalistički samoupravni sistem u Jugoslaviji nije dopuštao da radna snaga bude nezadovoljna i demoralisana.

  U konačnici, izložba zaokružuje cjelinu koja nudi objektivnu sliku o dinamici jedne epohe, sa namjerom da obnovi urušene i nadogradi nove vrijednosti. Ujedno, izložba Kombiteks: prostor i vrijeme je svojevrsni apel u pravcu ambicioznog promišljanja projekta koji bi vodio ka otvaranju Muzeja industrije grada Bihaća, kao i nezavisne umjetničke zone na koordinatama tekstilnog kombinata Kombiteks sa ciljem obnavljanja dizajnerske i industrijske kulture koju je njegovao ovaj grad.

  ❊❊❊

  Kombiteks je pokrenut 1957. godine pod nazivom Tekstilni krajiški kombinat, a dvije godine nakon toga je preimenovan u Tekstilni kombinat Kombiteks Bihać. U devet tzv. osnovnih organizacija udruženog rada u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu, Kulen Vakufu i Grutexu u Grudama, zapošljavao je skoro 6.000 radnika i radnica širokog spektra stručnosti – od priučenih radnika do visokokvalifikovanih stručnjaka. Imajući domet od oko 20.000.000 potrošača na pet kontinenata, Kombiteks je morao da zadovolji potrebe kupaca na sve četiri strane svijeta i da prati tehnološke i dizajnerske trendove vremena. Za trideset godina rada iz Kombiteksovog ateljea je izišlo 2.600 različitih modela pomno probranih za daljnji proizvodni proces. Nakon proizvodnje modeli su išli na sajmove i modne revije a potom u prodavnice odakle su bili dostupni široj javnosti. Na svom proizvodnom vrhuncu u drugoj polovini 1980-ih godina, u Kombiteksu je bilo zaposleno oko 10% radno sposobnog stanovništva Bihaća. Uz to su otvorene i škole za osposobljavanje stručnog kadra koji je ovaj kombinat i stipendirao. Kombiteks, kao i druge bihaćke tvornice, stimulisao je ubrzane procese urbanizacije, industrijalizacije, ekonomije i druge sfere života grada. Zahvaljujući takvim rezultatima projekcije su bile da će Bihać do početka 21. stoljeća imati 150.000 stanovnika, a Kombiteks i do 2.000 više uposlenika.

  d

  Arhiva KRAK centra, autor nepoznat