• Najava

  Jasna Jovićević & David Sič

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  Koncert: subota 28.9.2024. u 16h


  Koncert vojvođanskih muzičara Jasne Jovićević (hang, flauta, bas klarinet) i Davida Siča (kontrabas) u šumi u Zavaljskoj dragi na planini Plješevici nadomak Bihaća, svojevrsni je performans sa kojim se želi skrenuti pažnja na prirodu, okoliš i kontinuiranu ugroženost uzrokovanu od strane čovjeka. Organska zvučnost njihovog dueta, prepletena laganim prelazima i mekanim ritmovima poslužiće kao meditativna spona i uron u prirodu i njenu, gotovo majčinsku blagost. Improvizirajući na licu mjesta, duo će na Plješevici u netaknutom okolišu dozvoliti prirodnim okolnostima da se stope kroz muzičke slike u jedinstveno i inspirativno iskustvo.

  Jasna Jovićević i David Sič kao muzičari i kompozitori sarađuju u različitim formacijama. Jovićević prvenstveno u jazzu i savremenoj muzici, a Sič u klasičnoj. Ono što im je zajedničko jeste duh oslobođen okvira, u težnji za slobodnom improvizacijom. U prirodi pronalaze saradnicu dok im šuma služi kao pozornica. Takav ambijent oblikuje nesvakidašnje mogućnosti mistične interakcije i duhovne participacije. Priroda potiče sjedinjenje vanjskog i unutrašnjeg u jednu cjelinu.

  U konceptualnom smislu, autorski dvojac svjestan je odnosa vibracionih polja prožetih atmosferom a koji vode ka unutrašnjem miru i svojevrsnom terapijskom učinku zadovoljstva i blagostanja. Na koncertu u Zavaljskoj dragi, publika će imati priliku slušati neke postojeće kompozicije i impresije koje budu proizašle kroz zajedničko kreiranje trenutka između publike i muzičkog dua. 

  Jasna Jovićević je saksofonistkinja, kompozitorica i istraživačica u umjetnosti. Umjetnički projekti koje razvija posjeduju karakter kontinuirane interakcije između umjetničke aktivnosti i naučne refleksije. Dobitnica je brojnih nagrada, a kao kompozitorica, solistica ili kao dio orkestara, nastupala je na prominentnim festivalima širom Evrope i Amerike. Autorica je šest autorskih albuma muzike kod izdavača kao što su FMR Records i The State51 Conspiracy Records. Sarađivala je sa umjetnicama i umjetnicima kao što su Hamid Drake, Elisabeth Harnik, Annette Giesriegl, Cene Resnik.

  David Sič je završio Muzičku akademiju u Novom Sadu na odsjeku kontrabasa. Momentalno je predavač u Muzičkoj školi Subotica na klasičnom i jazz odsjeku; svira u Vojvođanskom simfonijskom orkestru, Contrabayando, Blue, Sin Seekas, i drugim muzičkim formacijama. 

  Nastup Jasne Jovićević i Davida Siča u Zavaljskoj dragi dio je akcije jednodnevnog čišćenja toga dijela šume, a koji se odvija u saradnji sa organizacijom Zelene stope. Događaj je podržan od strane Robert Bosch fondacije.


  d

  Jasna Jovićević & David Sič. Fotografija: Edvard Molnar, 2023.