• Arhiva

  Geografije pripadanja

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  28.6.2022. – 2.7.2022.


  Program Geografije pripadanja: Umjetnost, politika, zajedništvo, iniciran od Van Abbe muzeja iz nizozemskog Eindhovena, osmišljen je u saradnji sa umjetnicom Lanom Čmajčanin, teoretičarkom umjetnosti Jelenom Petrović i Centrom za savremenu kulturu KRAK, kao mjesto okupljanja oko tema koje se kroz politiku umjetnosti i politiku svakodnevnog života bave različitim geografijama pripadanja.

  Uzimajući u obzir jugoslavensko iskustvo socijalističkog zajedništva sa jedne, i nizozemsko iskustvo civilnog kapitalističkog društva sa druge strane, naročito poslije Drugog svjetskog rata, želja je ovim okupljanjem uspostaviti dijalošku i kritičku platformu koja bi omogućila uvid u zajedničke historijske događaje. Brutalno uništenje Jugoslavije kroz ratove 1990-ih i posljedično, nastanak sedam novih zemalja u tranziciji i na periferiji neoliberalnog globalnog svijeta, pritom predstavljaju reflektivni oslonac u prizmi centralne uloge koju Nizozemska njeguje unutar Evropske Unije od njenog nastanka. Time se ove dvije geopolitičke pozicije uzimaju kao polazište u sagledavanju i povezivanju svih onih nelinearnih zbivanja poslije Drugog svjetskog rata, koja su dovela do turbulentnih 1990-ih i onoga što je slijedilo s početkom novoga stoljeća naovamo.

  Takođe, razlog okupljanja u Bihaću je promišljanje zajedničkog i linearnog geopolitičkog kontinuuma u kome se različite (kontra-) kartografije življenja i umjetnosti oblikuju i stvaraju. Koncept pripadanja koji rekonfigurira značenje i razumijevanje geopolitičkih pojmova ko i šta pripada gdje, može se zato sagledati kroz ontološke, epistemološke, materijalne, umjetničke ali i emotivne napore u kreiranju zajedničke svakodnevice. Stoga je namjera ovog programa izložiti umjetničke, kustoske, teoretske i ujedno oživotvorene prakse koje u koncept pripadanja unose geografiju običnog života.

  Povezivanje Bihaća i Eindhovena ovim projektom, omogućava istraživanje dvije različite lokacije sa ciljem razumijevanja značenja mjesta – njegove geografije, načina identifikacije i uvezivanja kroz njih i sa njima. Kroz geografije pripadanja traga se za novim spoznajama koje su svojstvene i jedinstvene pomenutim lokacijama, dok se kroz njihovu ispoljenu energiju opaža kako se ove geografije mogu odraziti ili iskazati na druge načine koji su u novijoj povijesti često bili zanemareni.

  Učesnice i učesnici ovog programa su: Adnan Dupanović, Aida Šehović, Alma Mustafić, Anna Dasović, Danijela Majstorović, Dino Dupanović, Fabienne Chiang, Faruk Šehić, Igor Bošnjak, Irfan Hošić, Jasna Pašić, Jelena Petrović, Lana Čmajčanin, Majda Piralić, Mak Hubjer, Marine Corre, Mladen Miljanović, Senadin Musabegović, Sijana Hošić, Steven ten Thije, Tarik Hodžić, Vladimir Tomić.

  Projekat podrazumijeva dva okupljanja, prvo u Bihaću krajem juna i početkom jula, a drugo u Eindhovenu u novembru 2022. godine. Organiziran je u sklopu četvorogodišnjeg programa Our Many Europes koji je osmišljen od strane muzejske konfederacije L'internationale i njenih partnera; ko-financiran je kroz program Evropske Unije Creative Europe.


  Detaljan program dostupan je u odvojenom pdf-dokument.


  d

  Geografije pripadanja, 2022. Ilustracija: Almir Kurtović; Dizajn: Adnan Suljkanović