• Najava

  Clamp. Carbon

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  Koncert: petak 3.6.2022. u 20:00h 


  Koncert talijanskog benda Clamp u KRAK centru, svojevrsni je nastavak afirmacije nezavisne muzičke produkcije i želja za predstavljanjem međunarodnih autora. Clamp je muzički kolektiv posvećen muzičkoj improvizaciji i bezvremenom ambijentalnom osjećaju. Njihov pristup zasniva se na nestabilnom i promjenjivom toku izvedbe a zvuk je, žanrovski, mješavina slobodnog jazza i eksperimentalne elektronike uz korištenje proširene lepeze zvučnih intervencija kao što su nekonvencionalni instrumenti, matrice i semplovi. Stilski, Clamp njeguje različitost i osjetljivost, operirajući sa temama nalik atmosferskom snoviđenju između njihovog njihovog prvog EP-a Headland (2019) i koncept-albuma Sconfinamenti (2020).

  Recentni Clampov projekat Carbon, nastao u saradnji sa Simoneom Colosimom [aka This Gratia], uključuje robustan uvod editovanog materijala sa najrazličitijim varijacijama Clampovog pristupa. Inače posvećen praksi kontrolirane improvizacije, tekstura projekta Carbon svojevrsni je mozaik koji se fokusira na intuitivne promjene improvizirajućeg materijala. Rezultat je i meditativan i liričan sa izranjajućim melodičnim napadima tankog sloja sintisajzera i matrica.

  Clamp je osnovan 2018. godine u Vicenzi i čine ga Giulio Tisato (tape loops, drum machine), Marco Spagnolo (saks), Piero Pederzolli (prepared drums, percussions). Koncert u KRAK-u moguć je uz podršku nomadske organizacije No Name Kitchen and Foundation for Arts Initatives iz Njujorka.

  d

  Clamp, 2021.