• Arhiva

  Basheskia & Edward EQ + Zlijay

  Napuštena upravna zgrada Kombiteksa
  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)  
  Koncert: subota 3.9.2022. u 21h


  Nastup sarajevskog dua Basheskia & Edward EQ u objektu nekadašnje upravne zgrade tekstilnog kombinata Kombiteks, pokušaj je estetske revitalizacije napuštenih industrijskih prostora posredstvom zvučne poetike elektronske muzike. Sa skoro dvije decenije prisustva na sceni Basheskia & Edward EQ smatraju se pionirima elektronske muzike u Bosni i Hercegovini i umjetnicima koji su afirmirali njenu drugačiju liniju. Dva različita umjetnička senzibiliteta – bubnjar i operski pjevač, iskustva su stjecali po klupskim svirkama, saradnji sa nizom drugih bendova i radu na brojnim predstavama i filmovima. Zadnji album Seven Lessons with Mehmed Begić rezultat je saradnje sa pomenutim pjesnikom i neka vrsta ambijentalnog biljega zamišljenosti pojedinca u metežu današnjice. Koncertom u ruševinama Kombiteksa želi se barem na trenutak oživjeti njegov napušteni prostor ali i skrenuti pažnja na prostorne vrijednosti nekadašnjeg industrijskog naslijeđa.

  U svojim nastupima Basheskia & Edward EQ kombiniraju izvedbe instrumenata uživo – bubnjevi, gitare, sintisajzeri – sa nježnim recitalima i operskim glasovima, na engleskom, latinskom ili talijanskom jeziku. Duo vrlo vješto raspolaže sa sekvencama i ritmovima, kao i zasitnim bas-momentima, formirajući pri tome zvučne elektro-, rock- i trip-hop-aranžmane obogaćene široko postavljenim epskim formama. Bihaćki nastup prilagođen je prostornim okolnostima izvedbe koncerta u ruševnim prostorijama Kombiteksa.

  Basheskia & Edward EQ (Nedim Zlatar i Leonardo Šarić) su muzički producenti koji su do sada objavili dva albuma za sarajevsku kuću Gramofon, kao i nekoliko remiksa i kompilacija. Sarađivali su sa bendovima Vuneny, Sikter i Validna Legitimacija.

  Koncert u organizaciji KRAK centra biće obogaćen sudjelovanjem sarajevskog DJ-a Zlijay-a (Zlatko Duraković). Ovaj DJ specifičnog senzibiliteta svoj izražaj gradi na neposrednom iskustvu afričkog kontinenta gdje je živio u 1990-im. Sa skoro dvadeset godina iskustva kao DJ, iskustva radijskog promotora i producenta, te posvećenosti zvuku i potrazi za boljim i drugačijim, Zlijay je dakako jedan od najistaknutijih DJ-jeva sa ovih prostora čije ime označava dobar zvuk i još bolju zabavu.

  d

  Basheskia & Edward EQ. Fotografija: Velija Hasanbegović, 2019.