• Arhiva

  AABiH20172021

  Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
  20.5.2022. – 10.6.2022.
  Otvaranje izložbe: petak 20.5.2022. u 17:00h


  Izložba AABiH20172021 predstavlja selekciju odabranih i nagrađenih arhitektonskih radova a koji su nastali u periodu od 2017. do 2021. godine u okviru revijalne izložbe sarajevskog Collegium Artisticuma. Radi se o svojevrsnom pregledu najboljih arhitektonskih rješenja koja su prošla stroge kriterije odabira i valorizacije od strane stručne međunarodne komisije, imenovane od Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine kao krovne strukovne organizacije arhitekata i urbanista u zemlji. Izložba koja se svake godine održava u Collegium Artisticumu, najvažnija je smotra arhitekata još od 1975. godine.

  Sa druge strane, predstavljeni radovi svjedoče viziji reimaginacije svijeta posredstvom novih tehnologija i inventivnih pristupa oblikovanja i rasčlanjivanja prostora. Stoga je ova izložba i svojevrsna slika plana kako se želi graditi u Bosni i Hercegovini i neka vrsta mogućeg uprizorenja dizajnerskih tendencija na polju arhitekture. Prostoru se ovdje kao specifično arhitektonsko-graditeljskom, dodaje i vremenski okvir kroz format od zadnjih pet godina, uz projekciju pitanja o humanoj budućnosti i održivosti života na zemlji uopće.

  Na izložbi je prikazano ukupno 27 realiziranih, idejnih i enterijerskih rješenja kao i tri nagrađene knjige članova Asocijacije. Jedan od kurioziteta izložbe jeste da se među nagrađenim radovima nalazi idejno rješenje Centra za savremenu kulturu KRAK iz 2019. godine autorskog tima Ene Kukić i Dinka Jelečevića.

  U sklopu izložbe u KRAK-u biće promovirana publikacija Hatinac. Iza struktura tematski uređena od arhitektice Lejle Odobašić Novo a objavljena od Fondacije Revizor. Radi se o publikaciji koja je pokušala sabrati teoretske rasprave i katalogizirati idejne ili realizirane prijedloge učesnika istoimenog simpozija i izložbe iz 2021. godine a koji su kao svoj fokus imali interdisciplinarno promišljanje bihaćke mjesne zajednice Hatinac.

  Izložba se odvija u sklopu Sedmice arhitekture Bihać, ovogodišnjeg naslova Urbanizam u pokretu – ambicioznog događaja kojeg organizira Služba za urbanističko planiranje i građenje Gradske uprava Grada Bihaća a koji je se održava po prvi put.

  d

  Ena Kukić, Dinko Jelečević. KRAK, 2018.